Življenjepis

Layla

Rodila sem se 25. novembra 1973 v Buenos Airesu, v Argentini.

Od leta 2003 živim v Sloveniji od takrat v Mikiju poučujem orientalski ples.   

S plesom sem se začela ukvarjati že zelo zgodaj pod budnim očesom svoje matere Marije Cristine Moretto de Zanardi, ki je bila profesorica v “Academia Superior de Danzas”.  

Leta 1986 sem opravila izpit iz Step plesa na tej Akademiji. Dve leti kasneje, s komaj petnajstimi leti, sem začela skupaj z mamo tudi učiti – poučevala sem plesalce različnih nivojev: začetni, nadaljevalni in izpopolnjevalni ter različnih starosti: otroke, najstnike in odrasle.  

Leta 1989 sem opravila izpit iz klasičnega baleta, leta 1990 pa še izpit iz španskega plesa (flamenko) v “Academia Superior de Danzas”.  

Leta 1993 sem opravila še izpite iz jazz baleta, aerobike in fitnesa na Inštitutu Mirthe Fleisman v Buenos Airesu. Izpopolnjevala sem se na različnih tečajih v Buenos Airesu in pri priznanih učiteljih plesa v “Teatro Colón”, ki je v Argentini zelo pomemben in priznan. Istega leta sem sodelovala tudi s profesorico Mirtho Fleisman v gledaliških predstavah v gledališču “Armenio de Buenos Aires”.  

V letih od 1993 do 1999 sem plesala pri različnih plesnih projektih, ki so jih organizirali priznani plesni mojstri v Argentini. Od leta 1997 do 1999 pa sem kot sodnica sodelovala na plesnih turnirjih.  

Leta 1999 sem se začela učiti orientalski ples (Raqs Sharqui) šole Fairuz, ki sem se ga kasneje izučila še pri profesorici Veroniki Rabuffetti, prvi bailarini plesne šole “Arabian Dance Company de Amir Thaleb”. Ona mi je predala vso magijo orientalskega plesa, ki me je čisto očaral in me zelo pritegnil.  

Do leta 2003 sem skupaj s svojo mamo učila v plesni šoli v Argentini, leta 2003 pa sem v iskanju novih priložnosti zapustila svojo deželo in pot me je zanesla v Slovenijo, kjer še naprej poučujem ples.  

 

Ko sem leta 2005 odpotovala na dopust v Argentino, sem opravila individualne ure izpopolnjevanja v orientalskih plesih s svojo učiteljico. Osredotočila sem se na orientalski ples, vpeljala nove korake in nove elemente kot so: tančica, 2 tančici, 7 tančic, mistični taksim z naslednjimi elementi: sveče, palica, 2 palici, 3 palice in pladenj, sablja, svečnik in zills.  

Izpopolnila sem tudi naslednje tipične orientalske plese: Saidi, Jaliye, Baladi, Zaar, Samai, Mileia. 

Na seminarju sem spoznala tudi profesorja glasbe Hassam Zass Jorge, derbakista, s katerim sem opravila intenzivne ure orientalskega ritma in pri njem študirala zgodovino orientalskega ritma, improvizacijo ob glasbi in glasbeno telemetrijo z vsemi njenimi različnimi ritmi, ki jo premore ta ples.  

Leta 2008 sem obiskovala delavnico “Pascale Goubert” francoske plesalke, na temo činele, delavnici “Saida in Mario Kirlis” iz Argentine, na temo osnovni ritmi in koreografija Oriental Saida in Saidi (raks assaya), dalavnici “Shereen” češke plesalke, na temo Raqs Sharqi, Balady in Drum solo improvizacija.  

Leta 2010 sem osvojila naslov svetovne prvakinje v kategoriji “Senior” v Ukrajini. Moje učenke na raznoraznih tekmovanjih so dosegle številne zlate in srebrne medalje.

Moje največje zadovoljstvo je predajati znanje in izkušnje, ki sem si jih z leti nabrala, saj zelo uživam, ko vidim svoje učenke plesati in rasti.